Tuesday, 6 May 2014

Perihal adobe

Hi,

Ingat tak poster training session yg ibu awra terlepas tu? hokey..ni nak cerita sikit pasal bende nih.

So hari khamis yg ditetapkan untuk attend session untuk kali keduanya pon tiba. *karangan sangat!* Untuk tak pastikan yg iolss tak terlepas lagi session tu, malam tu ayah awra asik repeat je pasal bangun awal esok pagi. Iolss pon siap masuk tido awal tau, konon nak bagi bangun awal gitu.

Session tu diattend oleh selected Phd and Post-Doc students yang abstract mereka terpilih untuk present poster di University research day. Dalam banyak2 application, dorg only accept 100 abtracts tau, so iolss ni dlm golongan yg lucky 100 tu lah. hiks! *padahal abstract iolss tu sv iollss yg karang bagi cantik ayat, puiiii!*

Ok la. Session tu sempoi je, die just bg penerangan on how a good poster looks like, what are the winning criteria, how do we make an eye-catchy poster, what font to use, what colour to select, what's not to put in a poster, how do we make our poster a representative of our research, how not to complicate your poster with dull and dry infomations, etc etc etc....Basically, iolss rasa semua tu common sense je. Wahhh kemain kan. =P

So, 1st part of the session is all about the explainations tu la.Then we had a break, *makan roti sira gula ada buah kiwi and strawberi kat atas + air teh tawar*. After the break, we had a group discussion, so we were asked to make a group of 5, each must came from different background, and the instructor (5 of them) will visit each group for 10 minutes and discuss about certain aspect related to poster making. Malas sgt part ni.Sebab iolss memang tak minat nak chit chatting ngn omputih ni. heheheh. Malas nak speaking uolsss. Otak pening nak perah nak bebel ape ngn dorg + translate ayat bm-bi lagi, ahhh..penat iols! hikss.

So the discussion we had was quite fun actually, everyone voice out their opinions *including me..krik krikk (insert bunyi cengkerik disitu)* and we had a blast. *tipu*. So kenapa tajuk kat atas adobe? Ok begini ceritanya. Masa tgh dok discuss miscuss ngn mamat+minah saleh ni, dorg dok sebot2 'uh dough bee' sambil tunjuk2 pada skrin latop mamat instructor tu. At that time, mamat instructor tgh tunjuk software yg boleh digune untuk buat poster *apart from cara kuno tapi sgt effisien untuk org lemah komputer mcm iolsss, hehe.. which is guna power point*, so iolss yg sgt familiar dengan nama software tu pon mcm terdetik di hati, "eh, ni kan software 'adobe' * sambil sebut 'eydob' ala2 diriku omputih sejak lahir gitu*, jadi apesal dorg sebut lain ek..kelakar plak tu bunyik die, uh dough bee? hee... mcm adabi pon ade*sambil gelak dlm hati kengkonon mat/minah saleh british ni tak reti sebut adobe*

Ghupenyeee...

Setelah di google.....

Memangla sebutannya

UH DOUGH BEE

or mcm bawah ni,

Adobe

Pronunciation: uh-doe-bee
uh - rhymes with duh
doe - pronounced as DOE (female DEER)
bee - rhymes with SEE 

Understand? *to me especially*

Nasib baik iolsss tak menyampuk sambil confident ckp Adobe@Adob kat dorg, klu tak, mau la makan dalam dapat kerutan seribu kat dahi mat/minah saleh british yg tak paham ape la minah asia ni sebut.



Tu je nak story. Baiii.



1 comment: